top of page

10 tips voor de Meivakantie

De Meivakantie staat alweer voor de deur, 2 weken geen school. Voor ons moeders (en misschien vaders als die ook meelezen ;) ) wordt dan weer veel van onze creativiteit gevraagd. Daarom willen we je alvast helpen met enkele tips voor leuke activiteiten, die niet veel geld kosten en die in en om het huis gedaan kunnen worden.


Tip 1: Ja-dag

Ken je de film Yes Day? Zo niet dan is dat eigenlijk een bonus tip. Kijk eerst de film met de kinderen en introduceer dan een Ja-dag.


Simpel gezegd is een 'Ja-dag' een dag waarop ouders afspreken om een ​​hele dag 'ja' te zeggen tegen de verzoeken van de kinderen . Het kan variëren van een filmmarathon, een uitstapje naar het themapark of zelfs een dag vol bordspellen en ijs. Geef de kinderen een budget waarmee ze ja-dag mogen organiseren, het budget is alleen voor deze dag bestemd.


Wij hebben afgelopen zomervakantie een ja-dag gehad en ze praten er nu nog over.


Tip 2 Glow-in-the-dark speurtocht

Het is vakantie dus de kinderen mogen best iets langer opblijven dus wat dacht je van een glow-in-the-dark speurtocht. Koop bij bijvoorbeeld de action glow-in-the-dark breekstaafjes en zet een route uit.

Onderweg kun je natuurlijk nog opdrachten geven, bij ieder geel staafje hang je dan een opdracht. Hou het vooral simpel; spring 10x in de lucht, ren 5 rondjes rond de lantaarnpaal, maak een foto van huisnummer 8.


Tip 3: Kookworkshop thuis

Bedenk samen met de kinderen een thema; high tea, tapas, sushi etc. en maak allemaal gerechtjes in deze stijl. Zorg ervoor dat ieder gezinslid in ieder geval 1 ding heeft wat hij/zij lekker vindt.


Denk gezellig de tafel en nodig eventueel nog iemand uit, in dat geval maak je er samen een echt restaurant van.



Tip 4: Speeltuin tour

De kleine buurtspeeltuintjes saai, nee helemaal niet. Pak de fietsen en maak een tour langs 3 of 4 speeltuintjes. Lekker op de frisse lucht en ze kunnen hun energie kwijt. Neem nog een bal mee, zo vinden de grotere kinderen het ook prima om mee te gaan.


Tip 5: Slaapfeest met het gezin

Wij doen dit meestal in de kerstvakantie, gezellig met z'n allen in de woonkamer bij de kerstboom slapen. In de meivakantie kan dit natuurlijk ook prima.

Meivakantie activiteit;  slaapfeestje

Leg de matrassen in de woonkamer, maak een bordje met wat lekkers, speel een spelletje of maak een bioscoop en ook dit is weer een activiteit waar ze nog lang aan terug denken.


Ook leuk hierbij zijn de tentjes met decoratie, deze zijn zeker niet alleen voor slaapfeestjes.


Tip 6: Geocachen

Wandelen is hier niet zo'n favoriete bezigheid maar als we het in combinatie met geocachen doen is het helemaal prima. Die kleine schatten die gevonden worden zijn toch altijd magisch. Zorg voor een telefoon met de geocache-app, trek je wandelschoenen aan en je kunt beginnen.


Tip 7: Insectenhotel maken

Bouw samen met de kinderen een insectenhotel van gerecyclede materialen om insecten te helpen bij hun leefomgeving.


Tip 8: Kunstmuseum maken

Laat de kinderen kunst maken door te knutselen, verven, tekenen etc. Vervolgens moeten ze dit allemaal mooi uitstallen zodat ze een heus museum gemaakt hebben. Om bezoekers te krijgen moet er reclame gemaakt worden bij opa's, oma's, ooms, tantes, buren en wie het nog meer wil zien.


Aan deze activiteit kan wel een paar dagen gewerkt worden. Natuurlijk ook leuk om een echt museum te bezoeken.


Tip 9: Moestuin maken

Moestuin maken met kinderen; meivakantie activiteit

Begin een kleine moestuin of plant wat bloemen in de tuin. Kinderen vinden het vaak leuk om te helpen met tuinieren. Koop zaadjes en bakjes, in veel winkels heb je ook pakketjes waar de grond al bij zit. Het kan een leuke en leerzame ervaring zijn voor hen om te zien hoe hun planten groeien en zich ontwikkelen.


Tip 10: Fotograferen

Hier thuis hebben we een kleine fotograaf rondlopen. Van de gekste dingen worden foto's gemaakt.

Regelmatig gaan we dan ook naar een plek (denk aan het bos, de speeltuin, kinderboerderij, onderweg naar de winkel) waar hij dan opdrachten krijgt om te fotograferen.

Zo zijn we weer op pad en maken we het wandelen leuk.



Hopelijk heb je wat aan deze tips gehad en heb je inspiratie om de meivakantie door te komen. Veel plezier!


Groetjes Loraine en Aimée




34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page